Udemy’de eğitmen olmak

Geçen sene bu zamanlar yani 2019 Aralık’ta Udemy üzerindeki Sistematik ASP.NET Mvc (.NET Framework + .NET Core + C#) isimli kursumu yayına almıştım. 1 yıllık süre sonunda udemy eğitmenliği konusunda belirli bir tecrübem oluştu. Bu yazıda kendi tecrübelerimden ve udemy üzerinde kurs oluşturmak isteyen kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan bahsetmek istiyorum.

Kimler udemy üzerinde eğitim oluşturabilir? Bu işin belirli kriterleri var mı?

En çok sorulan sorulardan birisi bu sanırım. Udemy üzerinde eğitim oluşturmak için bir kriter veya kontrol mekanizması yok. Eğitim oluşturmak isteyen herkes udemy üzerinde eğitmen olabiliyor. Eğitmen paneli üzerinden kolayca yeni bir kurs oluşturulabiliyor. Kursun adı, açıklaması, kimlere yönelik olduğu, kurs sonunda öğrenciler neler öğrenecek vb. gibi bilgileri giriyorsunuz. Sonrasında müfredat bölümüne derslerinizi yüklüyorsunuz. Tüm dersleri yüklemenize gerek yok. İlk aşamada 15-20 ders yükleseniz yeterli. Çünkü kursu onay sürecine göndermeniz gerekiyor. Kurs onaylandıktan sonra kalan dersleri zaten yavaş yavaş yüklersiniz.

Buradaki onay süreci kursun kalitesini veya sizin eğitmenlik becerilerinizi ölçme amaçlı yapılan bir kontrol değil. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin bir aşama. Yüzünüz gözükecek şekilde kendinizi videoya alıyorsunuz ve oluşturduğunuz içeriğin size ait olduğunu, çalıntı olmadığını vs. belirtiyorsunuz. Bu videoyu udemy’ye gönderdikten bir kaç gün sonra kursunuz onaylanıyor ve yayınlanmaya başlıyor.

Her ne kadar udemy tarafında bir kalite kontrol mekanizması olmasa da “Eğitim oluşturmalı mıyım?” sorusunu kendinize sormanız lazım. Eğer ki bildiklerinizi paylaşmak, ders anlatmak gibi şeyler sizi mutlu edecekse ve gerçekten bu işi hakkıyla yapabileceğinizi düşünüyorsanız; evet eğitim oluşturmalısınız. Yani ana motivasyonunuz gerçekten eğitim amaçlı olmalı.

Birincil motivasyonunuz para veya eğitim harici başka bir şey olursa; ortaya iyi bir eğitim çıkma ihtimali düşük bir olasılık. Yapılan işten, verilen emekten tabii ki para kazanılmalı ancak bunun 2.planda olması gerektiğini düşünüyorum. İlk duyduğumda çok garipsediğim bir başka motivasyon örneği ise insanların CV’lerine Udemy’de eğitmen yazma isteği. Udemy üzerinde bir eğitim oluşturmanın kendilerine doğrudan saygınlık kazandıracağını düşünen kişiler var. Bu kesinlikle yanlış bir düşünce. Çok iyi bir eğitmen olmadığınız sürece ve gerçekten kaliteli bir içerik oluşturmadığınız sürece udemy sizin için bir saygınlık göstergesi olmayacak. Aksine eğer ki hazırladığınız eğitim iyi değilse kendinize ve udemy platformuna zarar vermiş olacaksınız.

İnternette udemy hakkında yapılan yorumlara bakarsanız, çok fazla sayıda olumsuz yorum yapıldığını görürsünüz. Buradaki olumsuz yorumların ana nedeni özensiz hazırlanan, kalitesiz eğitimler. Bir kontrol mekanizması da olmayınca bu şekildeki kötü eğitimlerin sayısı artıyor ne yazık ki. Bir eğitim oluşturmaya karar verdiğinizde lütfen gereken özeni gösterin.

Eğitim oluşturmadaki bir diğer önemli konu ise sizin eğitmenlik konusundaki yetkinliğiniz. Motivasyonunuz yüksek olabilir. Gerçekten anlatacağınız konuyu çok iyi biliyor olabilirsiniz. Ancak bir konuyu bilmek ile bildiğiniz konuyu karşınızdaki insana anlatabilmek farklı şeyler. Sizden daha az bilgi sahibi olan birisi sizden daha iyi bir eğitmen olabilir. Burada belirleyici faktörler diksiyon, anlatım biçimi, öğrencilerle kurulan iletişim vb. gibi şeyler. Eğitmenliğe ilişkin bu yeteneklerin bazıları geliştirilebilir yetenekler. Örneğin diksiyonunuz kötüyse bunu düzeltebilirsiniz. Veya eğitim verdikçe anlatım biçiminizi geliştirebilirsiniz. O nedenle eğer ki bu konularda bir eleştiri alırsanız moralinizi bozmayın ve eksik olduğunuz kısımları geliştirmeye odaklanın.

Müfredat oluşturma, kurs süresi, ders süreleri, anlatım biçimi

Ben müfredatın özgün olarak oluşturulması taraftarıyım. Kendim öyle yapıyorum. Konuları birbirleriyle olan ilişkilerine göre sıralıyorum. Örneğin ASP.NET Mvc anlatırken “model binding” konusunda; C# ta bulunan değer türlerinden ve referans türlerinden bahsediyorum. Çünkü öğrenci Nullable type ne demek? Null ne demek? Referans türü ne demek? gibi konuları bildiğinde model binding mekanizmasını daha iyi anlar. Yani bir konuyu anlatacağım zaman o konuya ilişkin diğer konulardan da bahsediyorum.

Eğer ki müfredatı oluşturma aşamasında zorlanırsanız, başka kaynaklardan destek alabilirsiniz. Örnek veriyorum, Php eğitimi oluşturmak istiyorsunuz. Amazon üzerinden Php konusunda yazılmış olan 3-5 tane kitabın içindekiler bölümünü incelersiniz. Buradan konu başlıklarını ve üniteleri oluşturma konusunda kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Bu normal bir durum. Ancak müfredat ile içerik konusunu birbirine karıştırmamak lazım. Müfredat dediğimiz şey konu başlıkları ve ünitelerin sistematik bir şekilde sıralanması. İçerik ise bizzat dersin içeriği. Eğer gidip İngilizce anlatıma sahip bir kaynaktaki içerikleri cümle cümle çevirip Türkçe bir eğitim oluşturursanız, bu yaptığınız şey eğitmenlik olmaz, çevirmenlik olur.

Elbette yeri gelir başkalarına ait bazı içerikleri kendi kursunuzda kullanma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Alıntı yaparsınız veya güzel bir görsel vardır onu kullanmak istersiniz. Böylesi durumlarda mutlaka içerik sahibinden izin alın. Mesela ben kendi kursumda C#’ ta Türler konusunu anlatırken, Bulgaristanlı bir yazarın kitabından faydalandım. Kitap biraz eski basımdı ancak çizimleri ve konu anlatımını beğenmiştim. Yazar’a mail attım. Bir kurs oluşturduğumu ve bir kaç derste kendisinin C# kitabından faydalanmak istediğimi belirttim. Yazarın izni doğrultusunda bazı derslerde kitaptan faydalandım.

Kurs süresine ve ders sürelerine gelecek olursak eğer; bu konu tamamen sizin inisiyatifinizde olması gereken bir konu. Öğrenciler ders sürelerinin kısa olmasını veya kursun çabuk bitmesini isteyebilirler. Ancak burada önemli olan şey, sizin için ideal olan anlatım süresi. Dersleri 20-25 dakika olarak da hazırlayabilirsiniz, 10-15 dakika olarak da. Veya bazı dersler 7-8 dakika iken bazı dersler 25-30 dakika olabilir. Bunun aynısı kurs süresi için de geçerli. Anlatmak istediğiniz tüm konuları anlattığınız zaman kursu bitirin. Bu süre 30 saat olur veya 60 saat olur. Özetle süre konusunda belirleyici olan siz olmalısınız. Kurs süresinin veya ders sürelerinin eğitimin izlenme oranını etkileyeceğini düşünmeyin. Eğer ortaya iyi bir içerik koyduysanız, izlemeye niyeti olan ve motivasyonu yüksek olan öğrenci her koşulda onu izler.

Anlatım biçiminiz tane tane ve anlaşılabilir olmalı. İyi bir diksiyona sahip olmak önemli. Eğer ki konuşma biçiminizde, telaffuzunuzda iyi olmadığını düşündüğünüz yerler varsa mutlaka zayıf olduğunuz kısımları geliştirmeye çalışın. Bu konu gerçekten önemli. Çok fazla duraksama yapmanız, çok sessiz konuşmanız, cümlenin sonunu yutup diğer cümleye geçmeniz, daldan dala atlamanız vb. şeyler öğrencinin motivasyonunu kırabilir. İnsanların sizi keyifle dinleyebilmesi için akıcı ve iyi bir anlatımınızın olması gerekiyor.

Dersleri çekmeden önce mutlaka hazırlık yapın, derse hazırlanın. Eğer ki bir dersteki anlatımınızı beğenmediyseniz, bunun nedeni o ders için yeterince hazırlanmamış olmanız olabilir. Konuşmacılar, komedyenler, sunucular vb. yani kısacası işi insanlara bir şeyler anlatmak olan kişiler mutlaka belirli bir hazırlık ve ön çalışma yapıyorlar. Sizin de eğitmen olarak bu hazırlığı yapmanız lazım. Ben bir ders çekmeden önce bahsedeceğim konuları kafamda topluyorum, mutlaka söylemem gereken cümleleri ve konu başlıklarını not defterine yazıyorum. Ders boyunca ara ara o not defterine bakıyorum. Bunun dışında ders anında kurduğum cümleler tamamen spontane. Bir kağıttan veya başka bir yerden bakarak hazır cümleleri okumuyorum. Bu benim kullandığım yöntem. Siz de kendi yöntemlerinizi kullanabilirsiniz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın derse bir hazırlık süreciniz mutlaka olsun.

İnsanların anlama becerileri farklıdır. Kimisi hızlıca konuyu anlarken, kimisi daha zor anlayabilir. Eğitmen, dersi anlatırken en yavaş anlayan öğrenciyi baz almalıdır. Fiziksel bir ortamda 10-15 kişilik sınıflarda bir eğitim veriyor olsaydınız eğer, o durumda öğrencilerin seviyesine göre anlatım tarzınız ve hızınız değişebilirdi. Ancak internet ortamında sizin çektiğiniz kursu yüzlerce binlerce insan izleyecek. Ve bu kişilerin anlama becerileri ve anlama hızları farklı olacak. Bu nedenle eğitimlerde tane tane ve yavaş konuşmak doğru olandır. En zayıf konumdaki öğrenci düşünülerek ona göre hareket edilmelidir.

Mikrofon, kamera ve ekran kayıt programı

Kurs hazırlama sürecinde kullanılacak donanım ve yazılıma ilişkin pek çok soru soruluyor. Mikrofondan başlayalım. Bir kurs hazırlarken, video kaydına ilişkin dikkat edilmesi gereken en önemli konu ses kalitesi. Boğuk ve gürültülü bir ses varsa eğer, kimse hazırladığınız dersleri izlemek istemez. Sesin net bir şekilde gelmesi lazım.

Ders çekmeye başladığım ilk zamanlarda ses probleminden dolayı çok sıkıntı çektim. Bilgisayarın kendi mikrofonunu kullanıyordum. Ekran kayıt programı olarak da bandicam isimli programı kullanıyordum. Ancak aldığım kayıtlarda ses kalitesi bir türlü istediğim seviyede olmuyordu. Mikrofonu değiştirmem gerektiğini düşündüm ve Samson Go Mic aldım. Yeni mikrofon ile ses kalitem yükselmişti ancak hala yeterli kalitede olduğunu düşünmüyordum. Sonradan aklıma kullandığım ekran kayıt programını değiştirmek geldi. Biraz araştırma yaptım ve Camtasia isimli programı satın aldım. Ve nihayet istediğim kalitede çıktılar almaya başladım. İstediğim kalitede video ve ses çıktısı alma sürecinde benim için kilit nokta Camtasia kullanmam oldu. Aslında Bandicam da çok kullanılan bir program. Ancak nedense ben memnun kalmadım. Şunu net olarak söylemeliyim ki Camtasia, Bandicam’a göre çok daha gelişmiş bir program. Yapabileceğiniz ayarlamalar Camtasia da çok daha fazla. Sonuç olarak ben Camtasia kullanmanızı tavsiye ederim. Şunu da ekleyeyim; hangi video kayıt programını kullanırsanız kullanın videonun işlenme sürecinde gerekli ayarları, ses ve görüntü kalitesi gibi ayarlamaları doğru yaptığınızdan emin olun.

Peki hangi mikrofonu satın almalısınız?

Buradaki link üzerinden Udemy’nin tavsiye ettiği mikrofonları görüntüleyebilirsiniz. Şu anda kullandığım Samson Go Mic de tavsiye edilen mikrofonlardan birisi. Ben de zaten Udemy’nin tasiyesi üzerine satın almıştım. Gayet memnun bir şekilde kullanıyorum. Ayrıca çok kısa bir süre Boya-BY-M1 marka yaka mikrofonu da kullandım. Ancak memnun kalmadım. Bana fazla gürültülü ve uğultulu geldi. Ve fark ettim ki yaka mikrofonu kullanmayı sevmiyorum.

Bunların haricinde piyasada çok daha kaliteli ve güzel mikrofonlar var. Örneğin Rode NT1-A. Bu tarz mikrofonlar sanırım stüdyo mikrofonu olarak geçiyor. Ben kullanmadım ancak bazı youtube kanallarında kullanan kişileri gördüm. Gürültüyü kesme konusunda son derece başarılılar. Tabii ki bu şekilde daha profesyonel mikrofonlar kullandığınızda bu defa ses kartı gibi donanımlarınızın da aynı ölçüde kaliteli olması gerekebilir. Aksi durumda istediğiniz performansı alamayabilirsiniz.

Sonuç olarak tercih edeceğiniz mikrofon sizin bütçenize kalmış. Eğer yeni bir mikrofon almak istemezseniz, telefonunuz da kullandığınız mikrofonlu kulaklığı veya bilgisayarın mikrofonunu da kullanabilirsiniz. Bu şekilde kurs çeken pek çok kişi var.

3 thoughts on “Udemy’de eğitmen olmak”

  1. sen nasıl bir kralsın ya udemy e saltanat yazmışsın umarım ben ve benim gibi arkadaşlar siz nadir değerli kıymetli yazılımcılar gibi oluruz her şey için teşekkürler saygılar 🙂

    Reply
    • Teşekkürler. Aslında bu yazı henüz tamamlanmış değil. 1-2 konuya daha değinmek istiyorum. Vakit bulduğumda güncelleyeceğim yazıyı. Sistemli bir biçimde çalıştığınız sürece çok iyi yerlere geleceğinizden şüpheniz olmasın. Çalışan herkes bunu başardı. En başarılı kişiler en çok çalışan kişiler.

      Reply
  2. Kursunuz hocam nedense ön planda değil şans eseri buldum ve iyiki sizinle yolum udemy’de buluştu.
    Çok teşekkür ederim. Udemy’de duygu ve düşüncelerimi aktardım. Buraya da yazmak istedim. Sizin gibi değerli bir yazılımcı eğitmen Udemy’de olduğu için mutlu oldum. .Net Core kısmını sabırsızlıkla bekliyorum. Umarım vakit bulup değerli bilgilerinizi bize aktarmaya devam edersiniz.
    Saygılarımla, Serhat Kahraman.

    Reply

Leave a Comment